שמן קוקוס - מה הסיפור?
אחרי שבמשך שנים ארוכות סיפרו לנו ששמן הקוקוס מכיל שומן רווי המזיק לבריאותנו, החלו להישמע בשנים האחרונות טענות ששמן הקוקוס דווקא תורם לבריאות. מבולבלים? החלטתי לבדוק אחת ולתמיד האם שמן הקוקוס בריא או מזיק?
קצת ההיסטוריה
בשוק המזון הרבו להשתמש בעבר בשמן קוקוס לבישול, טיגון ואפיה. שמן הקוקוס היווה תחרות ליצרני שמן התירס ושמן הסויה ולכן אנשי תעשיית השמנים יחד עם גורמים רפואיים זייפו תוצאות של מחקרים, בכדי לבלום את השימוש בשמן הקוקוס.
שורה של פרסומים מגמתיים ומטעים תרמה להשתרשות הדעה כי כל השמנים הרווים מזיקים לבריאות.
מכיוון ששמן קוקוס מכיל הרבה מאוד שומן רווי האמינו שהוא מזיק!
וכך נזנח שמן הקוקוס למשך שנים רבות לטובת שמנים אחרים שאינם רווים.
איך יודעים אם שמן קוקוס טוב או רע ?
תלוי איך מפיקים אותו!!!
בשוק יש רמות איכות שונות של שמן קוקוס. שמן הקוקוס המשמש בתעשיית המזון (מזון מעובד וחטיפים שונים) מופק בשיטות שונות של זיקוק, חימום והלבנה.
שמן זה הוא זול יחסית, חסר צבע, טעם וריח, נחשב לבעל איכות נמוכה ואינו בריא.
מאחר ולשמן הקוקוס יש ריח מאוד דומיננטי יש חברות המעבירות את השמן דאודוריזציה , שכמובן מצריך שימוש בכימיכלים וכך נגזלות למעשה כל התכונות הטובות של השמן והוא איננו יותר טוב משמנים מזוככים אחרים.
לעומת השמן התעשייתי יש שמן קוקוס כתית (virgin) שמופק בשיטות שונות השומרות על איכותו. שמן זה הוא יקר יותר ונחשב כבעל איכות גבוהה יותר.
שמן הקוקוס המשובח והבריא ביותר מופק בכבישה קרה ומוגדר ככתית מעולה (extra virgin).
מה לקנות?
מומלץ לקנות אך ורק שמן שצבעו לבן ושעל האריזה כתוב שהופק בכבישה קרה. לא מומלץ להשתמש בשמן שצבעו עכור , שקוף או צהבהב.
יש לשים לב שלשמן יש ריח של קוקוס דומיננטי אם אין ריח - השמן מזוכך וכבר נתקלתי בשמנים שהיה כתוב עליהם שהם בכבישה קרה והיו חסרי ריח לחלוטין.
מה "המרכיב הסודי" שהופך את שמן הקוקוס לבריא?
שמן קוקוס אמנם מכיל חומצות שומן רוויות- אולם, אילו הן חומצות שומן בינוניות ובכך הן שונות משאר חומצות השומן הרוויות בעלות השרשראות הארוכות! למעשה הן משמשות כמקור אנרגיה זמין , מתעכלות בקלות ולא נאגרות כשומן .
2. שמן קוקוס מכיל חומצת שומן לאורית – נמצאת רק בחלב קוקוס ובחלב אם!!! חומצה לאורית מהווה מעל 50% מכלל השומן באגוז הקוקוס.
התועלת של חומצה לאורית :
ח. לאורית הופכת בגוף למונולאורין – חומר בעל תכונות אנטי ויראליות ואנטי בקטריאליות.
מונולאורין – מסוגל לקטול וירוסים בעלי מעטפת כמו: הרפס, שפעת, הליקובקטור פילורי ועוד.
למה שמן קוקוס בכבישה קרה יכול לעזור?
שמן קוקוס עוזר לקטילת וירוסים: אנטי מיקרוביאלי, ואנטי ויראלי.
שמן קוקוס עוזר לירידה במשקל – ח. השומן לא מצטרפת לשומני הגוף אלא מגיעה ישירות לכבד ומשמשת כמקור לאנרגיה. ובנוסף מאיצה את חילוף החומרים.
חומצות השומן הללו מתעכלות בקלות ומוטמעות מהר – כדי לעכלן לא דרוש מיץ מרה.
חומצות השומן האלו עוזרות להורדת הכולסטרול והסוכר בדם
חומצות השומן – בעלןת יכולת נוגדת קרישה.
שמן קוקוס תורם לבריאות הלב.
שמן קוקוס שומר על עור בריא.
שמן קוקוס שומר על תפקוד יעיל של בלוטת התריס.
במדינות בהן מרבים לאכול אגוזי קוקוס התחלואה במחלות של העולם המערבי נמוכה מאוד.
לסיכום:
בניגוד לתדמית השלילית שדבקה בו, שמן קוקוס בכבישה קרה הינו אחד השמנים הבריאים ביותר שהטבע נתן לנו.
מתי נשתמש.
* בשל תכונותיו - מתקשה בקור והופך נוזלי בחום (מעל 24 מעלות)– הוא מהווה תחליף מצוין לחמאה.
* שמן קוקוס אינו נשרף גם בטמפ' גבוהות ולכן מומלץ במיוחד לטיגון ןלאפיה.
* יש לו ניחוח עז של קוקוס ובכך הוא מבשם את המאפים ומוסיף טעם מיוחד וטעים (אם כי טעמו לא מתאים לכל מאכל...).
*שימושים קוסמטיים:
כמשחת החתלה לתינוק , מסיכה לשיער, מריחה על עור יבש ועל שפתים יבשות.
טיפ
לבריאות טובה יותר - החליפו את החמאה, המרגרינה והשמנים המזוככים בשמן קוקוס מכבישה קרה ובשמן זית מכבישה קרה.
מקורות :
תזונה פלוס ,THE HEALING MIRACLE OF COCONUT OIL,
http://www.naturodoc.com/library/nutrition/coconut_oil_healthy.htm
איתי רפאל אורון, "שמן קוקוס – הרבה יותר משמן טוב" מתוך האתר: מאמרים, ספריית מאמרים לשימוש חופשי. http://www.articles.co.il
מחקרים:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/22/coconut-oil-and-saturated-fats-can-make-you-healthy.aspx